Educació, sensibilització, i compromís

mirant l'horitzó

Després d’un curs gaudint de la comunicació, la trobada i la creació, amb prop de 4.000 nens i nenes, tenim ja a punt el nou curs 2016-2017 on intervindrem en escoles i instituts de 15 municipis grans i mitjans de Catalunya.

Són municipis especialment sensibles i compromesos amb els valors de la convivència, la pau i la solidaritat: alguns Ciutats Refugi, Ciutats Constructores de Pau, Ciutats Educadores, que saben que el món també es canvia des de casa. En alguns d’ells els seus Plans Directors de Cooperació remarquen la necessitat d’activitats de sensibilització que incideixin sobre la consciència i els valors de la població infantil i adolescent, de la ciutadania.

Perquè un món millor és possible. Cal oferir claus per entendre els grans temes de les societats contemporànies. I per poder-se posicionar.

Des del col·lectiu OMBÚ ho hem fet, i amb una metodologia lliure, no dogmàtica, que facilita l’expressió, el debat, la creació, el lliure posicionament personal enfront dels temes que afecten les persones. Amb noves eines, que faciliten l’expressió lliure de les reflexions i de les emocions. Nenes i nens viuen i aprenen a partir del que els emociona, i del que decideixen fer. Les educadores i educadors facilitem eines, els acompanyem amb respecte. No imposem els resultats.

Les societats de masses actuals, en el marc de la globalització,  estan sotmeses a pressions i control per part d’elements molt poderosos. Des de dins sorgeixen però, corrents d’opinió, iniciatives innovadores, minories actives i responsables, que produeixen canvis. Per produir grans canvis socials primer hem de canviar les persones, nosaltres mateixes. El nostre treball està sempre orientat a la transformació social.

Des de les àrees de Solidaritat i Cooperació, amb el suport de les àrees d’Educació, un grup d’ajuntaments punters avalen l’acció educativa com a eina de transformació social. Amb ells hi som. Així, el col·lectiu d’educadores i educadors OMBÚ ACCIÓ treballem amb una àmplia incidència en municipis que globalment sumen més de 1.150.000 habitants.

Engeguem un nou curs amb il·lusió i compromís. A més de les activitats de sensibilització envers les PERSONES REFUGIADES, sobre el DRET A L’HABITATGE i la vida en faveles, o qüestionant els MURS que impedeixen el pas de persones i comunitats, engeguem espais de treball lúdic que normalitzen les MIGRACIONS, o que cerquen formes de SOBIRANIA ALIMENTÀRIA, petits cultius que alimentaran el món. En línia amb el compromís pels DRETS HUMANS descobrim a més als nois i noies el fenomen de les desaparicions forçades i l’esforç de les persones que lluiten per trobar els seus familiars.

Tot en clau didàctica, creativa i crítica. En clau de transformació social.

esgrafiant